Het Wullebos

Sinds 2013 opgenomen in de lijst van leukste speelbossen van Vlaanderen.
Het Wullebos is een natuurgebied in de deelgemeente Klein-Sinaai. Het bos heeft zijn naam te danken aan de 'wulle': dat is een ransuil die ook vandaag nog in het Klein-Sinaaise naaldbos woont. Het bos ligt op de stuifzandrug Maldegem - Stekene. Het is 69 ha groot, maar door de aanleg van de E34 werd het doormidden gesneden. Van deze autoweg is door de dichte begroeiing praktisch niets te horen zodat wandelen in alle rust perfect mogelijk is.

In het Wullebos kunt u ten volle genieten van de natuur. En van de verhalen over de ietwat geheimzinnige geschiedenis van het bos… https://www.kleinsinaai.be/index.php/geschiedenis/historiek-van-gebouwen/592-het-spookhof-2

Zelf ontdekken: Einde Abelendreef te Klein-Sinaai
GPS: 51.204087, 3.982158
Klik hier voor de kaart

Het Wullebos - de Baggaart, op de grens tussen Moerbeke en Stekene, is begrensd door de expresweg Knokke- Antwerpen in het noorden, de Haringslede in het westen, Klein Sinaai in het zuiden en loopt ongeveer tot aan Grote Huike in het oosten. Dwars door het gebied lopen de Abelebeek en Wullebosbeek parallel aan elkaar in noord-zuidrichting.

Het gebied bestaat in het noorden voornamelijk uit bos, hoofdzakelijk naaldhout. Het zuidelijk deel bestaat uit akkers en weiden die met perceelsrandbegroeiing, voornamelijk knotbomen, omzoomd zijn. Hier en daar komen nog enkele percelen bos voor. Dit heeft een gecompartimenteerd landschap tot gevolg.

De 18de-eeuwse Ferrariskaart toont het Wullebos - de Baggaart als een boscomplex dat door de Papdijk doorkruist wordt. Ter hoogte van dit boscomplex buigt deze dijk, die van Overslag naar Koewacht gaat, naar het zuiden af. Vanaf Pereboomsgat is de dijk genivelleerd en enkel nog aan het wegenpatroon te herkennen. Tussen Overslag en Pereboomsgat daarentegen, is op de meeste plaatsen wel een niveauverschil merkbaar. De Papdijk zou van het einde van de 17de eeuw dateren. Het Wullebos vormde lange tijd het enige bos op de dekzandrug Maldegem- Stekene. Aangenomen wordt dat de bossen op de dekzandrug voornamelijk sinds het midden van de 18de eeuw werden aangeplant. In die bosgebieden ligt een dambordvormig drevenpatroon. Een klein stuk ten noorden van de Papdijk ligt onder heide en meers. Naar het zuiden toe komen meer open plekken, akkers en weiden met perceelsrandbegroeiing, in het bos voor. De zuidwestelijke hoek bestaat volledig uit weiden, en hier en daar een akker. Deze percelen zijn eveneens met perceelsrandbegroeiing omzoomd. Op de Ferrariskaart zijn alle andere bossen op de grote dekzandrug ook te zien en maakt het Wullebos dus deel uit van een lange bosgordel.

Uit een vergelijking tussen de verschillende topografische kaarten blijkt tussen 1780 en 1870 het zuidelijke deel van het gebied grotendeels ontbost te zijn ten voordele van de uitbreiding van het landbouwareaal. Tegen het einde van de 19de eeuw breidde de boskern in het noorden terug een stuk uit. Gedurende heel deze periode blijven het perceelspatroon, de perceelsrandbegroeiingen en het wegenpatroon behouden. In het zuidelijk deel is de perceelsrandbegroeiing nog altijd aanwezig, maar minder dan op de historische kaarten te zien.

Het bodemgebruik blijkt sterk aan het bodemtype gebonden. Zo is de kern van het Wullebos op erg droge zandgronden, met een humusarme bovengrond, gelegen. Het gebied ten noorden en zuiden daarvan ligt op matig droge zandgronden. Hier komen er al enkele akkers en weiden tussen de bospercelen voor. Het zuidelijke gebied, dat volledig onder landbouwgebruik ligt, bestaat uit matig natte zandgronden. Rond de bewoningskernen in het oosten van het gebied zijn de zandgronden droog tot matig nat en hebben ze een sterk antropogene invloed.

Over de ontginningsgeschiedenis van de Baggaart is weinig bekend. De nabijgelegen Boudelohoeve, gelegen op gronden die door de graaf van Vlaanderen geschonken waren, heeft daar zeker een sterke rol bij gespeeld. Deze Cistercienzerabdij had ook de nabijgelegen Fondatie en Heirnisse in gebruik.

Ontdekken met gids:
Pakket:
Plaats afspraak: Kerk Klein-Sinaai, Koebrugstraat 4, 9190 Stekene
Busparking: autocar brengt en haalt de deelnemers op een vooraf afgesproken plaats.
Duur: 2u

Prijsgegevens:
€ 25,00 (per uur en per begonnen uur)
(min.10 - max. 20 pers.)
Gids inbegrepen.

Periode:
van 1 januari tem 31 december.
Ook op zondag.

Reservatie:
Dienst Toerisme Stekene
Dorpsstraat 3
9190 Stekene
Tel +32 3 790 03 66 (67)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.stekene.be

Aantal mensen per groep: max 35 (meer kan eventueel op aanvraag)
Er is geen minimum: als mensen 50 euro willen betalen en ze zijn maar met 3, dan komt de gids ook

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.