Fietsenwijding lokt 900 wielertoeristen

Afgelopen zondag 4 maart kwamen zowat 900 wielertoeristen naar de grot van O.L.V van de fietser in Klein-Sinaai. Voor de tiende keer zegende diaken Jacques Van Daele de massa waarna iedereen een herdenkingsmedaille kreeg. Het aantal wielertruien is ondertussen aangegroeid tot 65. De belangrijkste truien krijgen een plaatsje naast de grot.  De grot in Klein-Sinaai is een Vlaamse kopie van het Franse 'Notre-Dame des cycliste' in la bastide d'Armagnac.
Fotoreeks

In de kast naast de grot prijken verschillende kampioenentruitjes van onder meer Tom Steels, Johan Museeuw, Sven Nijs, Bart Wellens, Erwin Vervecken en Peter Van Peteghem. Dit jaar kwamen er truien bij van Sander Cordeel, Kees Priem, Hennie Kuiper, Guy Smet, ...
Als herinnering aan de zegening ontving iedere bezoeker een medaille.

Vele wielertoeristen komen naar Klein-Sinaai omdat het een deel traditie is van de club. Er waren groepen uit Lebbeke, Temse, Hamme. Dit bewijst dat het idee van de grot van de fietsers steeds meer volgers krijgt onder de wielerclubs.

Roger komt al zijn tiende jaar naar de fietsenwijding. "Het is voor mij een deel traditie en ook bijgeloof". "Als ik hierdoor een goed jaar heb zonder blessures of zware valpartijen, heeft de fietsenwijding effect gehad" "En het is ook leuk om de sfeer mee te maken" "Tegelijkertijd zijn er ook de Boudelotochten en dan heerst er in en om het dorp een gezellige drukte"

Jacques Van Daele is een gelukkig man. Hij ziet het aantal ieder jaar toenemen en hij geeft hen ook een boodschap mee. "Het wijwater waarmee ik jullie besprenkel is echt wijwater dat op Pasen vorig jaar officieel werd gewijd" "Het zou ook kunnen volstaan dat we gewoon water even wijden door er een kruisje over te maken, maar we houden de traditie om te werken met echt wijwater in ere"

Dit jaar zal een groep fietsers uit Klein-Sinaai vertrekken en op 14 juli toekomen in La Bastide d'Armagnac. Jacques Van Daele had een speciale oproep voor iedere fietsclub. "Mochten er onder jullie in de periode rond 14 juli in de buurt van La Bastide d'Armagnac zijn op vakantie, dan wil ik vragen even ons een hart onder de riep te komen steken." "Iedereen is van harte welkom in het kleine dorpje om te komen supporteren" 

 

 

De banden met het dorpje La Bastide d'Armagnac worden al enkele jaren nauwer aangehaald. Het kerkje ginder werd door enkele goede zielen vanonder de klimop begroeiing gehaald en gerestaureerd. Nadien kwamen er wielertruien en fietsen van bekende renners in te hangen. 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.