Minister Crevits opent af- en oprittencomplex

MOERBEKE. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vrijdag 10/12 in Moerbeke het op- en afrittencomplex plechtig geopend. De oplevering van het complex vormt het slot van een lange reeks ingrepen de voorbije twee decennia om van de Kustweg een volwaardige, conflictvrije snelweg in het Waasland te maken.

 

Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen startte in februari 2009 met de bouw van het op- en afrittencomplex, een project van 4,8 miljoen euro. Afrit 12 Moerbeke vervangt het zwarte, laatste kruispunt op de Expresweg in het Waasland, namelijk de kruising tussen de Kustweg en de Kruisstraat. Wie voortaan de snelweg wil oversteken, kan dat veilig en vlot doen via twee rotondes – één langs elke kant van de E34 – en een brug. De aanleg van het complex vroeg heel wat inspanningen: een aantal huizen uit de Weststraat verdween en maakte plaats voor een nieuwe weg. De Kruisstraat verloor haar functie als doorgangsweg.

Door de realisatie van de op- en afrit in Moerbeke is de E34 uitgegroeid tot een volwaardige snelweg in het Waasland. 37 kilometer conflictvrije weg, zonder rotondes of verkeerslichten. De tweede Wase autosnelweg heeft alle kwaliteiten om zich te ontplooien tot belangrijke verkeersas tussen de havens van Gent en Antwerpen. Maar minstens zo belangrijk als de afwerking van de autosnelweg, heeft het af- en oprittencomplex ook gezorgd voor een sterke verbetering van de veiligheid voor alle lokale weggebruikers. Fietsers beschikken voortaan over veilige fietspaden, duidelijk afgescheiden van de weg. Automobilisten hoeven niet langer het gevaarlijke kruispunt met de E34 over om het noorden van Moerbeke te bereiken.

Burgemeester van Moerbeke Filip Marin: “Dit is een positief project. Wat opvalt, is dat het complex niet uitnodigt tot snel rijden. En dat is mooi meegenomen in het kader van de verkeersveiligheid. Voor de ontsluiting van Moerbeke is dit een belangrijke realisatie.”

“Een belangrijke ingreep voor het Waasland, voor de regio tussen de twee havens”, zei Vlaams minister Hilde Crevits. Ze verwees ook naar de vele projecten in de regio sinds 1990, onder meer het af- en oprittencomplex in Vrasene en Stekene en de vele bruggen. Crevits maakte van de gelegenheid gebruik om ook toekomstige projecten op de E34 toe te lichten. “In het Meetjesland moet de Expresweg nog conflictvrij gemaakt worden. Daar staan het volgende decennium nog heel wat projecten op stapel. Zo komt een er op- en afrittencomplex in Kaprijke en de realisatie van de brug aan de Stoepestraat in Assenede. Heel belangrijk hierbij is dat de leefbaarheid voor de inwoners behouden blijft”, aldus minister Crevits. (Bron Nieuwsblad)

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.