Indrukwekkende verzameling in pittoresk kader.

Leo Maes uit de Kasteelstraat werkte enkele weken geleden zijn eigen museum af. Hij maakte het in de vroegere zijschuur. "Vroeger waren dit hier 2 woningen waar Mie Poele in woonde. Er was ook een zoldertje, keldertje en bakkersoven in en die heb ik mooi bewaard."

 

 

 

 

 

In het zelfverklaarde museum staan allerlei voorwerpen met betrekking tot brandweer en civiele bescherming, zijn passie. "Ik had al jaren zoveel materiaal staan dat het zonde werd om dit allemaal op de zolder in dozen te laten staan." In 1978 ging Leo bij de Civiele Bescherming van Sinaai. In 1997 werd hij kernvrijwilliger in Liedekerke bij de Eerste Permanente Eenheid. Zo ontstond zijn passie voor helmen.

"Ik ben begonnen met 1 Engelse helm. In een klooster in Zwijndrecht kreeg ik van moeder overste een helm afkomstig van een Duitse soldaat. Ook mijn verzameling koperen brandweerblussers groeide stelselmatig. De oudste is van 1937."

Naast de mooie collectie brandweerhelmen en herinneringen aan de Civiele Bescherming, staan er ook allerlei curiosa uit Klein-Sinaai. Oude krantenknipsels die anderen allang hebben weggegooid, prentkaarten, postkaarten, brieven. Zelfs heel oude paspoorten weet Leo boven te halen. Fantastisch hoe hij meteen naar de juiste map grijpt als een boeiend onderwerp hem te binnen schiet. Wat de plannen verder met het museum zijn, hangt van de toekomst af. Maar voorlopig is het resultaat alvast zeker een bezoekje waard !

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.