Kasteel Ter Eiken

Het Kasteel Ter Eiken staat aan de Kasteelstraat in Klein-Sinaai, een gehucht van Stekene. Het landhuis werd in 1893 opgetrokken in neo-traditionele bak- en zandsteenstijl. Opvallend is de vierkante hoektoren. In het ruime park met vijver bevinden zich enkele bakstenen dienstgebouwen. Het kasteeltje is niet beschermd. Baksteenbouw op zware natuurstenen sokkel. Grote verscheidenheid in de vensters met natuurstenen onder- of bovendorpels of tussenstaven. Speling in de verschillende bouwmassa's:een vierkante hoektoren onder schilddak. Portiek. In het ruime park met vijver bevinden zich links de vroegere dienstgebouwen (woning van de koetsier en hovenier). Baksteenarchitectuur van één bouwl. onder zadeldak (leien), oversneden door twee haakse trav. Natuurstenen plint en muurbanden. Segmentbogige inrijpoorten. Het is een privé-eigendom.

 

 

 

 

 

 

Gebouwd door Albert Haus, deed het dienst als zomerverblijf. De aristocratische familie Haus is afkomstig uit Würzburg, Duitsland. Jacques-Joseph Haus (°1791) behaalde summa cum laude het diploma van doctor in de filosofie en doctor in de rechten. Bij de oprichting van de Gentse Universiteit in 1816 door WillemI waren er te weinig Belgische kandidaten voor de functie van hoogleraar. De pas afgestudeerde Jacques-Joseph werd aangesteld als professor in de criminologie en in de rechten, en leverde in die hoedanigheid een belangrijke bijdrage tot de herziening van de Belgische strafwet. Later was hij zes academiejaren rector van de Gentse Universiteit. Het is Jacques-Joseph Haus die de peetvader is van de twee Belgische takken van de Haus-Familie. Niet alleen het kasteel Ter Eiken is familiebezit maar ook het kasteel Meerberg in Beernem was eigendom van de Haus-clan. Toen George Haus en Veronica De Bruyn terugkwamen uit het Congolese Katanga, waar hij een medische post leidde, kwam de familie op het kasteel wonen. Zij kregen elf kinderen. Vader George overleed in 2009 en moeder Veronica vond het huis veel te groot om er alleen te blijven wonen.

Vooraanzicht van het kasteel, met links de bijgebouwen voor koetsier en hovenier.

In 1910 werd er een keuken rechts aangebouwd en werd het kasteel als woonhuis in gebruik genomen. Het grote park van toen is verdwenen. Op de foto van het kasteel is het bijgebouwde keukengedeelte te zien. Inmiddels werd de oversteek aan het puntdak ook nog aangepast. De oversteek was vroeger voorzien van een fijn houtsnijwerk, wat duidelijker te zien is op het vooraanzicht.

Foto's van vroeger ook bij 'Dorp vroeger en nu'

Aan de achterzijde van het kasteel, had men vroeger zicht op een prachtig aangelegde tuin. De vijver bestond uit twee grote delen, die door een nauwe trechter aaneengesloten waren en waarboven een brug was aangelegd.

 

De vijver en vroegere woning van de koetsier en hovenier, evenals het washuis, zijn mooi intact gebleven.
Momenteel staat Kasteel Ter Eiken al zowat een jaar te koop. Er loopt een aanvraag om het in 4 percelen in te delen. Hopelijk worden ze alle vier door een eigenaar gekocht die respect heeft voor historisch erfgoed...

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.